Är du "Vem som helst"?

Personlig assistent
När jag säger att jag jobbar som personlig assistent får jag ofta höra ”men vad ska du göra sedan då?”.
 
Många ser assistentyrket som ett genomgångsjobb. Något man gör för att man inte har något annat att göra för tillfället. Något som vem som helst kan göra.
 
Men vem som helst kan inte bli personlig assistent.
 
Däremot kan vem som helst bli funktionshindrad. Vem som helst kan drabbas av en olycka eller sjukdom som gör att man inte kan sköta sin hygien på egen hand.
 
Vem som helst kan plötsligt få beskedet att ens nyfödda barn inte kommer att kunna springa och leka som andra barn när det växer upp. Eller att ens förälder eller make inte längre kommer att kunna klara sig på egen hand.
 
Skulle du verkligen vilja låta ”vem som helst” ta hand om dig eller din närstående i en sådan situation?
 
En personlig assistent behöver ofta ingen formell utbildning. Men däremot behöver man andra egenskaper och kunskaper som varken ger högskolepoäng eller fina titlar.
 
Jag behöver kunna klä en muskelsvag kvinna så att hon upplever att hon klär sig själv.
Jag behöver kunna hjälpa den förlamade pappan att lyfta sitt barn så att han får en känsla av att han gör det på egen hand.  
 
Jag ska kunna duscha och tvätta en spastisk tonåring och få honom att känna att han är ensam i rummet. Eller att vara tillhands när samma tonåring vill kunna umgås med sina kompisar.
 
Jag behöver kunna hjälpa ett utåtagerande barn att äta eller att vara den stumma kvinnans röst vid ett telefonsamtal med barndomskamrater.
 
Att vara delaktig i en annan människas liv och vardag kräver flexibilitet, empati, respekt och medmänsklighet.
 
Det klarar inte vem som helst.
Men jag är inte vem som helst.
Jag är personlig assistent!

/Pia Thorné
20 års erfarenhet