10 års firande

Allt började med...

Libra assistans firar 10 år som stolt leverantör av livskvalité genom personlig assistans.


Det hela började för mer än tio år sedan. En enkel tanke om att skapa de bästa arbetsplatserna där brukare och assistenter skulle bygga långsiktiga relationer. Detta skulle ske genom att alla tog ansvar för att trivas och ha roligt på sitt arbete.

Libra Assistans, som erbjuder personlig assistans till kunder i Dalarna med omnejd, fyllde tio år den första mars 2016. Lagom till tioårsjubileet har företaget flyttat in i nya lokaler i Falu centrum.
 – Vi har haft en fantastisk resa med många möten och upplevelser tillsammans med både anställda och kunder, säger Roberth Klarquist, vd och delägare.
 
Libra Assistans AB bildades 1 mars 2006. Då hade de en assistansbehövande kund och sammanlagt var de sex anställda. I dag har företaget runt 300 anställda och kunderna finns i hela Dalarna samt några utanför.
 – Även om vi har haft en stark tillväxt har det inte gått för snabbt. Vi har varit noga med att växa i den takt vi mäktar med, säger Steve Knott, som är delägare och operativ chef på Libra Assistans AB.
 
Personlig Assistans är ett yrke som generellt brukar ha hög personalomsättning. Det gäller dock inte just Libra Assistans. Här vill personalen stanna kvar i företaget i större utsträckning än i branschen i övrigt.
 – Vi har arbetat aktivt med att få våra anställda att trivas och vara stolta över sitt jobb och det har lönat sig på många sätt, inte minst för våra brukare.
 
Roberth Klarquist tycker generellt att assistansyrket är styvmoderligt behandlat av både media och politiker.
 – Ofta får personliga assistenter höra att deras jobb bara förväntas vara något tillfälligt. ”Vad ska du göra sedan då?” är en vanlig fråga när de berättar vad de jobbar med. Nu när regeringen vill sänka assistansersättningen skickas ytterligare signaler som nedvärderar yrket.  Jag vill att statusen ska höjas och att assistenterna blir erkända för det viktiga arbete de gör, säger Roberth Klarquist.
 
Bland annat därför har Libra Assistans låtit trycka upp en klädkollektion. Ordet ”stolt” står tryckt med stora bokstäver över kläderna. Företagets egen logotyp har de valt att tona ned.
 
Lagom till tioårsjubileet har företaget flyttat in i nya lokaler i centrala Falun. Det är det bruna enplanshuset i tegel invid Disponentvillan, där Lärarförbundet och tidigare Grant Thornton har haft sina lokaler. 
 – Lokalerna blir mycket mer tillgängliga för våra kunder och de är bättre anpassade till att hålla utbildningar och andra aktiviteter som vi har med både kunder och anställda, säger Steve Knott.
 
På 10-årsdagen firades det lite extra genom att skåla tillsammans med Libras första kund och sedan avslutades dagen med spontanfika och tårta för de som hade vägarna förbi.